Radio voor jong Nederland

Radio Voor Jong Nederland is een online platform voor Bergense makers waar verschillende disciplines samenkomen. De insteek is om buiten de gebaande paden te treden, zowel voor de makers als voor de luisteraar. Radio Voor Jong Nederland is bedoeld voor een divers publiek, met de intentie om luisteraars bloot te stellen aan invloeden en verhalen die ze nog niet kennen of niet (meer) op dagelijkse basis tegenkomen. De pandemie heeft desastreuze gevolgen gehad voor zowel makers als liefhebbers van cultuur en we weten niet hoe deze crisis zich komend jaar gaat ontwikkelen. Daarom willen we ruimte bieden voor deze makers en liefhebbers om weer nader tot elkaar te komen.
 

Het internetradiostation wordt gehuisvest in Kolonie Gebouw Voor Jong Nederland in Bergen aan Zee, grenzend aan het bos en strand. Een kunstzinnige plek waar het creativiteit ademt en stimuleert. Bergen staat al sinds jaar en dag bekend als een broedplaats voor kunst en dat willen wij op deze iconische plek etaleren en een landelijk bereik geven. Het aanbod zal variëren van podcasts, interviews, voordrachten, cabaret, live registraties van bands tot aan dj-sets. Een eigenzinnige mix aan programma’s samengesteld door een eigenzinnige mix aan makers. In onze optiek ontbreekt zo’n plek nog in het huidige culturele klimaat van Noord-Holland en zou het een welkome toevoeging zijn.
 

Radio Voor Jong Nederland is gratis live te volgen via het streaming platform Twitch (inclusief Video) of een audio-only versie is te beluisteren via deze pagina. De subsidiegelden worden deels besteed aan professionele radio & streaming apparatuur, de technische realisatie (het ‘radio klaar maken’ van de huidige studio), de ontwikkeling en coördinatie van het programma, en de vormgeving en ontwerp van het platform. De gelden worden gebruikt voor de ontwikkeling van seizoen 1 van Radio Voor Jong Nederland. Na september hopen wij dat het platform succesvol is gebleken en een publiek heeft gevonden, en dat andere subsidies (van landelijke fondsen) en financiering via bij het medium passende advertenties van lokale ondernemers binnen de mogelijkheden vallen.

Programmering

Radio Voor Jong Nederland zendt enkele keren per week live uit. De live uitzendingen zijn achteraf te beluisteren als podcasts. Ook worden er podcasts geproduceerd die tijdens live-uitzendingen worden gelanceerd. Een greep uit de voorgenomen programma's:

  • Muzikant Kasper Kalf zal gedurende zijn show een rijkelijk scala aan jazz laten horen en zijn netwerk aan jazz artiesten uitnodigen voor een uitgebreid interview.
  • Vormgever Sjoerd Kaandorp heeft met zijn voormalige band Djembé Kahn meer dan tien jaar West Afrikaanse percussie muziek achter de oren en zal een frisse duik nemen in de wereld(muziek).
  • Tom Trago zal verschillende internationale dj’s uit zijn netwerk uitnodigen. Hier zal muziek de boventoon voeren, maar ook zeker sprake zijn van dialoog.
  • Theatermaker Maya Link gaat in gesprek met kunstenaars en makers met een vluchtelingenachtergrond in de aanloop naar haar nieuwe voorstelling Geboortegrond. In deze voorstelling neemt ze haar Joods-Irakese achtergrond onder de loep neemt en vertelt het verhaal van haar in 1952 uit Bagdad gevluchte grootouders.
  • Programmamaker Jasmijn Snoijink duikt met een groep jonge theatermakers in de kraakgeschiedenis op zoek naar oplossingen voor de huidige wooncrisis. Het onderzoek werkt toe naar de muzikale locatietheatervoorstelling ‘Gekraakt’ die voorjaar 2023 in première zal gaan.
  • Steven de Peven invites, title unkown, een absurdistische talkshow zonder richtlijnen of grenzen, waar waarschijnlijk toch de nodige grenzen overschreden zullen worden.

Co-producties

  • Gedachten aan zee, interviews met de sprekers van een cyclus van lezingen/beschouwingen in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee over de grote thema’s van deze (post corona-)tijd: klimaat, ongelijkheid en de fragmentering van publiek vertrouwen.
  • Het voorleesuur, in samenwerking met de Eerste Bergensche boekhandel. Schrijvers kunnen tijdens dit uur over hun nieuwe of reeds bestaande project komen vertellen, eventueel een stuk voorlezen, met als doel de luisteraar te enthousiasmeren voor de (lokale) literatuur.
  • Museum Kranenburgh zal op gezette tijden de nieuwste expositie toelichten en van wat achtergrondinformatie voorzien, met als doel de luisteraar te bewegen het museum te bezoeken.
  • De boswachter vertelt, geheimen en leuke weetjes uit het aangrenzende bos worden ontrafelt door een expert.
  • Open radio, hier leren we lokale jeugd radio maken, waarna ze op den duur een show geven die zij volledig zelf regisseren.